Meistä

Ahlbergin puutarhalla on syvät juuret hyötykasvien viljelijänä. Ahlbergin kauppapuutarha perustettiin jo vuonna 1922 Helsingin Viikissä. Sipoon Östersundomiin puutarha muutti vuonna 1967 ja me (hortonomit Kaijus Ahlberg ja Minna Tengvall ) olemme viljelleet puutarhaa vuodesta 1992. Kokonaan luomutuotantoon siirryimme vuonna 2000. Peltoalaa on 2,4 ha ja kasvihuonepinta-alaa 2300 neliömetriä.

AHLBERGIN PUUTARHAN LAADUKKAITA LUOMUTUOTTEITA MYYVÄT HELSINGIN SEUDUN VIHANNESTUKKUKAUPAT, ERIKOISLIIKKEET SEKÄ HYVIN VARUSTETUT RUOKAKAUPAT.

ANNO 1922

Suomen itsenäistymisen aikoihin Arthur Ahlberg ajeli hevosvaunuilla Malmilta Helsingin kauppatorille vihanneksia sekä yrttejä myymään. Vuosikymmentä myöhemmin Arthurin vaimo Edith huristeli torille T-Fordilla, tuohon aikaan oli nainen kuorma-auton ratissa poikkeus. Uutuuksia on aina otettu ennakkoluulottomasti käyttöön, tuotteita ja menetelmiä on matkan varrella kehitetty. Mutta asiakaslähtöinen toimintatapa sekä pyrkimys korkeaan laatuun on jatkunut sukupolvesta toiseen.

1950-luvulla Arthurin poika Bror-Allan eli Putte otti vetovastuun puutarhasta. Hänen palava kiinnostuksensa ja kykynsä keksiä ja rakentaa laitteita puutarhan tarpeisiin, myötävaikutti puutarhan kehitykseen eturivin salaatin ja persiljan tuottajaksi. Putte pitikin itseään yhtä paljon keksijänä kuin puutarhurina. Hänen aikanaan puutarha myös joutui siirtymään Sipoon Östersundomiin, pois laajenevan kaupungin puristuksesta.

Nykyinen sukupolvi, hortonomit Kaijus Ahlberg ja Minna Tengvall ovat kehittäneet toimintaa vuodesta 1992. Pojat Juho ja Jaakko ovat aina aktiivisesti osallistuneet puutarhan toimintaan.

OTE PIHLAJAMÄKI-HISTORIIKISTA

Viikistä Pihlajamäkeen tuli 1917 myös puutarhuri Arthur Ahlberg. Hän oli opiskellut Saksassa ja ennen Viikin kartanoon puutarhuriksi tuloaan työskennellyt Kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä. Hänen perustamastaan kauppapuutarhasta (Bergbo) kulki seuraavien vuosikymmenien aikana Helsinkiin miljoonien kilojen tavaravirta. Kauppapuutarha kasvihuoneineen sijaitsi Pihlajamäen ostoskeskuksen kohdalla.

(Greggas, Aune; Pihlajamäki-historiikki)

TAATTUA LAATUA

Ahlbergin puutarhalla tehtiin ensimmäisten joukossa Kotimaisten kasvisten Laatutarha-ohjeistoon perustuva auditointi. Ohjeisto sisältää tuoteturvallisuuden sekä ympäristön ja työntekijät huomioivan hyvän tuotantotavan. Luomutuotteiden laatua valvotaan viljelyn kaikissa vaiheissa, esim. viljelyhygieniaan on kiinnitetty erityistä huomiota. Valitaan hyvät siemenet ja kasvualusta, ja järjestetään kasveille ihanteelliset kasvuolot: oikea lämpötila, kosteus ja ravinnetasapaino. Tuholaistorjunnassa käytetään biologista torjuntaa.

Tuotteiden keräys aloitetaan aikaisin aamulla, jolloin nestejännitys kasveissa on parhaimmillaan. Tuotteet jäähdytetään nopeasti ja pakataan yksittäispakkauksiin, jotta niiden säilyvyys olisi mahdollisimman pitkä. Tavarat toimitetaan asiakkaalle saman päivän iltana.

YMPÄRISTÖARVOT

Puutarhamme pyrkii minimoimaan kaikilla toimillaan ympäristökuormaansa. Luonnonmukaisessa viljelyssä kierrätämme eloperäisen jätteen kompostoimalla sen ja käyttämällä sen uudelleen.

Kaikki muutkin jätteet lajitellaan ja kierrätetään mahdollisuuksien mukaan, myös muovi. Tuulisähkö on ollut käytössä jo pitkään. Lämmitykseen käytämme lähimetsistä tulevaa haketta. Toiveiden mukaan pakkaamme rasioiden sijaan myös isompia annoksia pusseihin tai kierrätettäviin rasioihin.

Käytämme kuljetuksissa kierrätyslaatikoita. Kuljetusmatkat ovat lyhyet ja tukuista tuotteet kulkevat yhdessä muiden tavaroiden mukana eteenpäin.